Združenie obcí údajne porušilo zákon o verejnom obstarávaní

16.04.2008 Snina

Snina 16. apríla (TASR) - Šestica samospráv v okolí Národného parku Poloniny, ktoré vykurujú obecné objekty prostredníctvom drevnej štiepky v kotolniach na biomasu, rieši zaujímavý problém.
Osem mesiacov po implementácii projektu na zmenu palivovej základne s nákladom vyše 65 miliónov Sk (2.010.516,55 eura) im ministerstvo životného prostredia odmietlo uznať nákup strojných zariadení ako oprávnené výdavky. Obciam Ulič, Ubľa, Stakčínska Roztoka a ďalším tak hrozí, že 16 až 18 miliónov Sk (494.896,38 až 556.758,43 eura) zostane na ich pleciach.
Celý projekt zmeny palivovej základne podávalo v minulom grantovom období Združenie obcí Poloniny. \"Projekt podpísal bývalý minister životného prostredia. Kontrola verejného obstarávania z odboru implementácie v júni 2006 nezistila žiadne nedostatky, všetko bolo v poriadku, \" uviedol pre TASR predseda združenia a starosta Stakčínskej Roztoky Dušan Hirjak.
Združenie obcí však porušilo príslušný zákon o verejnom obstarávaní tým, že mobilné strojné zariadenia a mechanizmy, ktoré sú tiež predmetom súťaže, nie sú neoddeliteľne súvisiace so stavebnými prácami potrebnými na uskutočnenie predmetu zákazky. Podľa vyjadrení ministerstva životného prostredia ide o dodanie tovaru a nie je možné dodávky týchto strojov a mechanizmov zahrnúť do zákazky na uskutočnenie stavebných prác. Pretože súhrnná hodnota strojného zariadenia predstavuje sumu, ktorá presahuje limit stanovený príslušným nariadením Európskej komisie, bolo potrebné postupovať nadlimitnou zákazkou na nákup tovaru. \"Spomínané združenie tak porušilo zákon o verejnom obstarávaní, nakoľko zahrnulo tieto zariadenia do zadávania podlimitnej zákazky na dodanie stavených prác s cieľom vyhnúť sa použitiu postupov zadávania zákazky podľa zákona. Zodpovednosť za verejné obstarávanie je v celom rozsahu v kompetencii príjemcu pomoci, \" uvádza sa v stanovisku ministerstva. Škody, ktoré tak vznikli pri realizácii zákaziek, idú teda na ťarchu obstarávateľa.
Obce nemajú peniaze, aby zaplatili banke za požičanie financií na realizáciu projektu. Starostovia dotknutých obcí sa zatiaľ k problému nechcú vyjadrovať, obávajú sa však, že v prípade nevyriešenia problému im hrozí nútená správa.
 

Vyberte región